Farebné domyIlustračná snímka: Flickr.com
StoryEditor

Dom predali pod nátlakom. Syn ostal na „mizine“, a chce to riešiť

08.04.2016, 20:05
So súhlasom jedného potomka predali dom, druhému to zamlčali. Matka pod psychickým nátlakom jedného zo svojich synov jednoducho vydedila. Ten, ktorý nedostal nič, sa chce brániť.

„Môj brat donútil matku predať mu dom s pozemkom, pritom matka má ešte mňa. Spísali notársku zápisnicu s vecným bremenom, napísali žiadosť na kataster. Všetko toto organizoval mladší syn bez môjho súhlasu, matkou manipuloval a psychicky na ňu tlačil,“ napísal nám do HN Poradne prvorodený syn s tým, že danú situáciu potrebuje vyriešiť. Vie, že takéto veci sa ťažko dokazujú, ale chce to právne napadnúť.

Ak bolo rozhodnutie pod nátlakom, je neplatné

Ako mu radí  advokát Milan Ficek,  podľa paragrafu 37 ods. 1 Občianskeho zákonníka musí byť právny úkon urobený slobodne, vážne určito a zrozumiteľne, inak je neplatný. „Podľa judikatúry ide o absolútnu neplatnosť, čiže na úkon sa pozerá ako keby nikdy nevznikol. Pokiaľ teda syn skutočne vyvíjal na matku psychický nátlak, aby prejavila vôľu v jeho prospech je možné domnievať sa, že pôjde o absolútne neplatný právny úkon.“

Konať treba urýchlene a riešiť veci cez súd

Čo teda robiť v takejto situácii? Advokát radí – konajte. „Podľa paragrafu 80 Občianskeho súdneho poriadku je možné podať na súd návrh, aby sa rozhodlo o určení, či tu právny vzťah alebo právo je alebo nie je, ak je na tom naliehavý právny záujem,“ tvrdí Ficek. Žalobu môže podať aj ten, kto nebol účastníkom právneho úkonu, no bude musieť preukázať naliehavý právny záujem na veci, zrejme faktické vylúčenie z možného dedičstva.

„Aj rozhodnutie Najvyššieho súdu SR potvrdzuje, že naliehavý právny záujem na určenie neplatnosti zmluvy, môže mať aj osoba, ktorá nie je účastníkom zmluvy, ak by vyhovenie takejto žalobe mohlo mať priaznivý dopad na jej právne postavenie," uzatvára advokát.

Rodič môže vydediť potomka, ak 

  • ak mu v rozpore s dobrými mravmi neposkytol potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch,
  • o rodiča trvalo neprejavuje opravdivý záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať,
  • bol odsúdený pre úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka,
  • trvalo vedie neusporiadaný život.

01 - Modified: 2024-05-03 10:28:58 - Feat.: - Title: Prípad vraždy Jána Kuciaka povedú Žilinkovi kritici zo zrušenej špeciálnej prokuratúry 02 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo sa dalo využiť a opraviť, zostalo: Rekonštrukcia v Šali je dokonalá premena nudnej kocky na živý priestor 03 - Modified: 2024-04-28 07:05:00 - Feat.: - Title: Bývalého producenta Harveyho Weinsteina v New Yorku hospitalizovali po návrate do väznice 04 - Modified: 2024-04-27 11:34:09 - Feat.: - Title: Ruský súd zadržanému redaktorovi Forbesu nariadil domáce väzenie 05 - Modified: 2024-04-27 07:37:03 - Feat.: - Title: Zdravotník, ktorý predávkoval Afroameričana ketamínom pri policajnom zásahu, vyviazol s podmienkou
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 02:53